Zelf maken van ‘yarn balls’ (en deze lukken wel!)

Kijk op Pinterest of op een willekeurige site over knutselen en daar zijn ze: yarn balls.
En ik vind ze leuk! Je kunt ze maken van allerlei restjes: wol, restjes garen, reepjes stof etc. Leuk om lampjes van te maken, kerstballen, als kattespeeltje of als decoratie in een mooie schaal op de vensterbank.
Ik heb nog geen goede vertaling gevonden voor die dingen. Garen ballen? Hmmm, dat klinkt vooral niet leuk….. een beetje als mottenballen ofzo. Dus ik blijf ze maar yarn balls noemen. Mocht jij een goede vertaling weten, dan hoor ik dat heel graag van je!

Hoe maak je yarn balls?


Op internet zijn duizenden handleidingen, foto’s en video’s te vinden. Tik als zoekterm ‘yarn balls’ of ‘how to make yarn balls’ en de lijst met websites is eindeloos.
Het principe is heel simpel, een kind kan de was doen:

 • Neem een opgeblazen ballon.
 • Haal je eindjes wol door een plakkerig mengsel
 • Pak je wol op de ballon.
 • Laat alles drogen.
 • Ballon kapot prikken en uit je yarn ball prutsen.
 • KLAAR!

Ze verschillen hooguit in de beschrijving van het plakkerige goedje dat je gebruikt.

Welke lijm?


Maar wat neem je dan als plakspul? Dus ik heb een aantal van die handleidingen opgezocht en ik heb deze lijst voor je.

Behangerslijm
Ik heb bewondering voor mensen bij wie dit lukt. Bij mij dus niet! Heel erg frusterend! Zeker na het zien van tien video’s van heel gelukkige mensen die zonder problemen zo’n ding met behangerlijm maken.  
Zal wel aan het merk plaksel liggen. Of je moet precies de verhouding poeder en water goed hebben. Ik had nog een pakje staan. Voor extra zwaar behang stond er op. Dus je zou zeggen dat dat toch moet werken. Bij mij niet. Het garen wordt niet stijf genoeg. Of het trekt er niet goed in. Ik weet niet wat het probleem is. Maar ik wil graag een yarn ball die je ook kan aanraken zonder dat ‘ie in elkaar stort.

Mod Podge
Schijnt geweldig spul te zijn. Goed voor alles: je kunt er papier mee plakken, van alles inpakken met textiel en er glazen potjes mee verven. Ik heb van alles langs zien komen.
Nu woon ik ver van de bewoonde wereld en de dichtstbijzijnde hobby winkel is gewoon niet naast de deur. En toen ik daar eens was heb ik deze aan me voorbij laten gaan. Jeetje, wat is zo’n potje duur!
Als je hier een keer foto’s langs ziet komen van een Mod Podge knutsel, dan weten jullie dat ik jarig ben geweest! Ik ga het inderdaad maar eens als kado vragen ofzo. Voor nu laat ik deze gaan. Ik ben wel benieuwd geworden moet ik eerlijk zeggen.

Mix van witte knutsellijm met water (met of zonder maizena, de meningen verschillen)
Hiervoor mix je dus witte knutsellijm met evenveel water. Sommigen doen er ook een schep maizena doorheen. In een potje, schudden maar en klaar! Net zo te gebruiken als Mod Podge. Ik had hier eerlijk gezegd mijn zinnen op gezet. Simpel en goedkoop, wat wil je nog meer? Maar in dat ienie mienie dorpje waar ik woon was geen witte knutsellijm te vinden! Wel van die doorzichtige, maar dat schijnt niet te werken. Nou ja zeg! Dus ik weet niet hoe goed dit werkt helaas.

Compaktuna
Wat is dat nou weer? Ik heb dit spul ergens een keertje langs zien komen als alternatief voor Mod Podge. Het is een soort van witte lijm die je normaal gesproken door mortel doet. Jawel: mortel. Je weet wel, dat spul waar je mee metselt. Je metselwerk wordt er meer slijtvast en vooral waterdicht van.
En in dat ienie minie dorpje zit wel een bouwmarkt (twee zelfs!). En daar hadden ze het gewoon staan! Dus dit is het begin van een hele reeks knutselen met Compaktuna. Ik heb geen aandelen maar ik wil echt wel even reclame maken. Het werkt!

1 deel Compaktuna mengen met evenveel water. De verhoudingen kunnen vast ook anders, maar deze werkte prima. Daar prop je je lapjes of garen in. Even uitwringen want anders zit je hele huis onder dat spul. Daarna wikkel je alles rond die ballon. Dagje wachten en ja wel: een yarn ball waar je mee kan voetballen! Bij wijze van spreken dan. Je moet niet niet overdrijven, maar je yarn ball is lekker stevig en kan echt wel wat hebben. En je kunt de rest van de fles altijd nog gebruiken bij de volgende badkamerverbouwing.

Dus hieronder vind je alsnog al die foto’s en de werkbeschrijving die iedereen al op zijn website heeft. Gewoon, zodat je kunt zien dat ik het echt heb gedaan hahaha.


Foto’s


Je hebt nodig:
 • Leeg potje om je plakspul in te mengen
 • Water
 • Ballonnen. Pak gewoon die ballonnen die je toevallig nog in je keukenlaatje hebt liggen (daar liggen ze bij mij).
 • Restje wol of iets anders leuks. Ik heb hier een restje sari zijde gebruikt.
 • Die kwast heb je helemaal niet nodig maar toen stond ‘ie al op de foto.

Benodigdheden yarn balls
Benodigdheden yarn balls

Een fles met het mortelspul uit de bouwmarkt.

Compaktuna
Compaktuna


Compaktuna in het potje gieten en evenveel water erbij schenken. Als je een doorzichtig potje neemt heb je geen maatbeker of iets dergelijks nodig. Dekseltje erop, even schudden en klaar voor gebruik.

Compaktuna met water
Compaktuna met water


Blaas een ballon op. En knip je stof of garen in stukken. Niet te lang, want dat wordt zo’n rotzooi. En niet te kort, want dan is het lastig om ze mooi rond die ballon te plakken. Deze waren 40 tot 50 cm lang.

ballon en fair trade sari silk
Ballon en reepjes fair trade sari zijde


Doop je reepjes in de plaksel. Ik heb ze gewoon in het potje gepropt. Even uitwringen als je ze eruit haalt en dan rond de ballon wikkelen. Dat uitwringen voorkomt ook dat je ballon nog uren nadrupt op je vloerbedekking tijdens het drogen….

yarn ball
Omwikkelde ballon


Hang ‘m te drogen. Je kunt gemakkelijk een draadje aan het tuitje van de ballon knopen. En dan pak je een goed boek, of je kijkt een film, drinkt een wijntje…… En dan dat allemaal nog een keer. Want hij moet echt helemaal droog zijn! Ook niet stiekem eerder die ballon eruit halen want dan kun je overnieuw beginnen. Ik spreek uit ervaring hier. Het duurde bij mij een hele dag voor ‘ie klaar was.

drogen yarn ball
Dagje laten drogen


Daarna prik je de ballon kapot. Deze laat gewoon los en kun je zo uit je yarn ball trekken.

TADAAA….Een echte yarn ball!!! Eentje die je met een gerust hart kunt oppakken om ‘m eens goed te bewonderen!

fair trade yarn ball
Helemaal klaar!


Heeee, is de kleur veranderd? Nou nee dus. Maar ik moest deze foto’s noodgedwongen maken met mijn oude telefoon en die doet iets raars met de kleuren als de zon schijnt….Leuk artikel? Krijg nieuwe berichten vanzelf in je mailbox! Wees niet ongerust: ik stuur je echt geen enorme hoeveelheden post.

1 reacties: