Vloerkleed van afval - textiel resten uit de industrie

Vloerkleden maken van afval.

Ik werk veel met afval uit een echte weverij. In deze weverij worden vooral gordijnen gemaakt.

Het afval bestaat uit de kantjes die in een weverij van de zijkant van het doek worden afgeknipt. Deze worden normaal gesproken weggegooid. Gelukkig mocht ik een tijd geleden een hele lading op komen halen!

Weefkanten


Weefkanten
WeefkantenBij de lading zaten verschillende kleuren. Ze zijn allemaal van verschillende breedtes. Het hele huis ligt vol met bollen weefkanten!

Bollen textiel afval
Gezellige bolletjes van de weefkanten


Vloerkleden weven


Ik heb er al mee geweven op mijn weefgetouw:

Weefgetouw vloerkleed
Wie is er bang voor een beetje roze?

Ik was eigenlijk van plan om er vloerkleden van te maken. En bij een paar kleuren ging dat prima. Zo heb ik inmiddels een heel mooi zuurstokroze vloerkleed.

Maar de zwarte en witte weefkanten zijn van een ander materiaal. En toen ik daar een vloerkleed van wilde weven bleken die toch een probleem te geven:

Het vloerkleed waar maar losse draadjes uit bleven komen
Het vloerkleed waar maar losse draadjes uit bleven komen

Er bleven maar losse draadjes vanaf komen! Wie wil er nu een vloerkleed waarvan je hele huis onder de losse draadjes komt te liggen? Dus daar moest ik toch wat op verzinnen.

Ik heb echt van alles geprobeerd:

  • De weefkanten oprollen en er daarna mee weven. Daar werd het wel beter van, maar niet goed genoeg. Na wat heen en weer wrijven over het doek kwamen de draden alweer los.
  • Alle losse draadjes van het kleed knippen en plukken en hopen dat het dan minder wordt. Dat was niet alleen belachelijk veel werk maar helpen deed het niet! Mijn pols doet nu nog pijn van het knippen. En het zag er erg goed uit: mooi glad kleedje. Maar helaas! Na flink wrijven over het kleed kwamen te losse eindjes alweer snel te voorschijn.


Er zit nog maar 1 ding op: ik ga geen vloerkleden meer weven maar wandkleden :-)

Experiment met de naaimachine

En nu ben ik aan het experimenteren met de weefkanten.

Dus ik op Pinterest op zoek naar inspiratie! En daar vond ik een hoop filmpjes en ideeën voor het maken van schalen van restjes stof. Die wikkel je dan tot een soort touw. Met de naaimachine stik je die aan elkaar tot een schaaltje of kleedje.

En dat blijkt erg goed te gaan met die weefkanten. Gewoon oprollen en dan aan elkaar stikken met een brede zigzagsteek. Je maakt een cirkel en je stikt nieuwe stroken telkens aan de buitenkant. Het was even uitproberen hoe groot de steek moet worden. En je moet al snel naar de winkel om wat meer naaigaren te halen, want het kost heel veel garen. Maar dan heb je ook wat!


Hierboven zie je het eerste experiment. Erg leuk om te doen en het ziet er leuk uit! Eerst stik je gewoon de repen aan elkaar. Ik let er niet zo op of er geen gaten of losse stukken zijn, dat komt later wel. De lap gaat na een tijdje stikken wel een beetje bol staan.
Maar ik heb hem gewoon omgedraaid en daarna weer in het rond zigzaggen over het stuk dat ik al had gedaan. Toen trok de lap gewoon weer recht! En je kunt mooi alle stukjes die nog niet zo heel erg vast zitten even meenemen.

Vloerkleed van textiel afval
Weefkanten gestikt met de naaimachine

En niet onbelangrijk:
De losse draadjes zitten hartstikke vast!

Detailfoto naaimachine experiment
Detailfoto naaimachine experiment


Ik kruip zo nog even achter de naaimachine en kijk of het ook te doen is om er een heel vloerkleed van te maken. Ik denk van wel!

Ik laat 'm hier op de blog zien als 'ie klaar is!

0 reacties: