De hiel van je sok breien


Ik ben een echte fan van sokken breien!

Waarom? Dat is niet zo moeilijk:
- Een sok is niet zo groot, dus je bent geen maanden bezig met je project
- Er is zoveel leuke sokkenwol te koop. Erg moeilijk om weerstand te bieden aan al die leuke kleurtjes en zachte bolletjes wol!
- Er draagt niets lekkerder dan zelfgebreide sokken! Ze zitten echt lekkerder als kant-en-klare sokken!
- Enig idee hoe trots je kan zijn op je eerste zelfgebreide sok? Ik kan het echt aanraden: je voelt je echt nog weken lang helemaal geweldig!

En dus kruip ik regelmatig op de bank om nog een paar te breien. Fantastisch middel tegen voorjaars- najaars- en winterdepressies. En in de zomer is het een ideaal vakantiewerkje!

De hiel breien

Maar in elk sokkenpatroon vind je 'm: de hiel!
Dat klinkt al bijna als het ergste dat je kan overkomen: het breien van die verschrikkelijke hiel van die sok! Ik las zelfs over mensen die vroeger tegen betaling de hiel van je sokkenbreiwerk maakten zodat jij alleen nog maar de voet en de bovenkant hoefde te breien. Zo erg is dat dus!

En ja, het is een heel gedoe de eerste keer. Bij mij wel in ieder geval.
Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het elke keer weer een feestje als die sok af is!

Ik heb flink wat verschillende manieren uitgeprobeerd om die hiel te breien. En ze hebben allemaal voor- en nadelen en die wil ik graag met je delen.

Nederlandse hiel


Photo credit: sockladyspins / Foter / CC BY
Deze hiel brei je over de helft van je steken. De ene helft van de steken laat je gewoon rusten. Op de andere helft brei je een aantal cm heen en weer. Dit wordt de hielflap. Je vindt hem straks terug aan de achterkant van je hiel.

Photo credit: ashpags / Foter / CC BY-NC-SA

Aan het eind van dit extra stuk worden de steken geminderd. Hierdoor gaat je breiwerk 'de hoek om'. Ze noemen dat ook 'het keren van de hiel'.

Daarna neem je de steken aan de zijkant van de hiel op. Je breit nu weer verder over alle steken, dus ook die steken die je hebt laten rusten.
Nu heb je aan de onderkant van je sok wel veel te veel steken. In de komende rijen worden deze regelmatig geminderd tot je weer op het oorspronkelijke aantal steken zit. Dit driehoekige stuk heet de spie (gusset in het Engels). Hierdoor krijg je meer ruimte aan de zijkant van de sok zodat 'ie perfect past.

Photo credit: iambrianna / Foter / CC BY-NC-ND

Voordelen:
- Deze hiel past fantastisch! Sokken die je hiermee maakt zijn een feestje om te dragen!
- Deze hiel is stevig en slijtvast.

Nadelen:
- Ik vind het zelf niet de mooiste hiel helaas. Toch gebruik ik deze wel het meeste vanwege de pasvorm.
- Er kan een gaatje ontstaan in het hoekje bij het opnemen van de steken nadat de hiel is gekeerd. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door een extra steek op te nemen in het hoekje.

Verkorte rijen hiel


Photo credit: amazing_podgirl / Foter / CC BY-NC

Ook deze hiel brei je over de helft van je steken. De ene helft laat je weer gewoon even rusten.
Op de andere helft brei je verkorte rijen. Hierbij brei je telkens tot 1 steek voor het einde van de naald en dan keer je je werk. Ook op de teruggaande toer brei je tot 1 steek voor het einde van de naald. Dan draai je je werk weer om.
De volgende 2 toeren brei je dan tot 2 steken voor het einde etc. Je breit dus over steeds minder steken tot je nog maar ongeveer 1/3 van je steken gebruikt.
Op de toer erna brei je juist weer 1 steek verder. En dat herhaal je tot je weer al je oorspronkelijke steken hebt. Daarna brei je weer verder over alle steken.

Er zijn veel verschillende manieren om short rows te breien. Bij sommige patronen moet je een omslag maken voor je je werk omdraait. De omslagen brei je later weer samen.

Photo credit: sassy_spice1975 / Foter / CC BY-NC-ND

Voordelen:
- Deze hiel ziet er mooi uit! Net als die sokken die je in de winkel koopt!

Nadelen:
- Het is erg moeilijk om geen gaatjes te krijgen in deze hiel. Er zijn veel verschillende manieren om verkorte rijen te breien. Maar nogmaals: bij veel patronen die ik heb gevolgd krijg ik toch gaatjes :-(
- Er is geen extra ruimte gemaakt voor die hiel. Als je je voet opmeet, dan is de omtrek over je hak echt groter. Dat betekent dat je steken op de bovenkant van je sok uitrekken. En dan is toch zonde als je daar net een mooi patroontje hebt lopen.

Afterthought heel


Photo credit: looseends / Foter / CC BY-NC-SA

Dit is een hele grappige manier van een hiel breien: je breit hem pas als je sok verder helemaal klaar is.
Je breit je sok dus helemaal van boven naar onder (of van onder naar boven als je dat leuker vindt). Zonder je druk te maken over die hiel. Niet meerderen, niet minderen. Aan 1 kant brei je wel de teen dicht. Dan heb je een sok zonder hiel. En die zit niet lekker natuurlijk.

Daarna maak je een opening waar de hiel moet komen. Jawel: de schaar erin! De steken rondom zet je weer op je naalden en daarna brei je een hak over deze steken (met verkorte toeren).
Natuurlijk kun je ook eerst een hulpdraad inbreien zodat het makkelijker wordt om een opening te maken.

Photo credit: sarkasmo / Foter / CC BY-NC-ND

Voordelen:
- Je sok brei je zonder enig probleem: recht toe recht aan! Heerlijk te doen, zonder nadenken.
- Grappige methode, ik geef het direct toe. Ik was er niet opgekomen in ieder geval.

Nadelen:
- Tsja, je zet toch de schaar erin. Ik heb geen problemen met het openknippen van mijn breiwerkjes, maar als er iets fout gaat, dan is het ook gelijk een onoverkomelijk brei-ongeluk.
- Ook hier weer: geen extra ruimte voor de hiel. Net als bij de hiel met verkorte toeren. En dat kan betekenen dat de bovenkant van de sok extra uitrekt.

Sweet tomato heel

Deze hiel is uitgevonden door Cat Bordhi.

Sweet tomato heel sokken


Je breit deze hiel over 2/3 van de steken.
Met behulp van verkorte toeren brei je een soort van partjes die samen een bolvorm maken. Deze bolvorm is de hiel. Ik kan het wel uitleggen, maar niet echt goed. Dus hier een video waarin ze het zelf uitlegt:
Voordelen:
- Erg mooie hiel! Superglad, geen naden en geen gaatjes.
- De hiel heeft een mooie pasvorm. Wat mij betreft beter dan een 'gewone' korte toeren hiel.

Nadelen:
- Je breit over 2/3 van de steken. En dat is lastig als je ook nog een patroon in je sok wilt breien.
- Ik brei altijd mijn sokken met 2 tegelijk. En dan kun je niet tussendoor je steken opnieuw verdelen zodat je over 2/3 van de steken breit. Dus dat betekent 1 sok tegelijk breien. En ja, voor mij werkt dat niet. De eerste sok is heel leuk om te doen, maar ik haak gewoon te vaak af bij de tweede sok. Dan wil ik eigenlijk al weer beginnen aan de volgende kleur of volgende mooie bolletje wol. Ik heb al veel te veel zielige sokken en handschoenen gemaakt die allemaal nog wachten op hun tweelingzusje. Ik weet het, dat is natuurlijk een karakterfout van me. Maar toch brei ik graag mijn beide sokken tegelijk.

Nog meer hielen.

Natuurlijk zien er nog tientallen andere manieren om een hiel te breien. Ook zijn er heel veel variaties op de bovenstaande hielen bedacht.
Dus dit is echt geen complete lijst met alle manieren.

En deze is te mooi om niet te laten zien!

"Skew hiel".
Deze heb ik zelf nog niet gebreid, maar hij staat wel op mijn lijstje! De hele sok wordt 'gedraaid' gebreid. Dat wil zeggen dat de steken diagonaal over de sok lopen. De hiel is echt een meesterwerkje!

Photo credit: jerdlngr / Foter / CC BY-NC-ND

Leuk artikel? Krijg nieuwe berichten vanzelf in je mailbox! Wees niet ongerust: ik stuur je echt geen enorme hoeveelheden post.

2 reacties: